Jubileumweekend

Afgelopen weekend stond voor Muziekvereniging Frisselstein in het teken van het 100-jr jubileum.

Het jubileumweekend werd zaterdagmiddag in de bibliotheek in Veghel ingeluid door de opening van een expositie over 100 jaar Muziekvereniging Frisselstein. Om 14.00 uur werden de bezoekers muzikaal onthaald door Marjolein Schellen, Jasper Hanssen en Tim Filippini. Na dit muzikale welkom werden de bezoekers welkom geheten door voorzitter Rudy van den Elzen. Omdat hij het langst lid van de vereniging is, werd het lint doorgeknipt door Rein van de Ven. Hij werd hierbij bijgestaan door de leden Jan van der Heijden en Jos van de Graaf. Na deze officiële opening werden de bezoekers getrakteerd op een glaasje bubbels en konden zij met behulp van de foto’s herinneringen ophalen.

In de tussentijd werd op de Markt het licht en geluid afgesteld zodat alles klaar stond voor de soundcheck.

Om 19.00 uur zat het massaal toegestroomde publiek klaar op de Markt. Om 19.30 uur was dan officieel het startschot van het jubileumweekend waarbij de Brass Band o.l.v. Sep Otten de spits afbeet en een divers arrangement ten gehore bracht waarbij nummers als Now You Can See Me en Can You Dig It de revue passeerden.

Hierna was het de beurt aan de Slagwerkgroep o.l.v. Jop Schellekens die ook uiteenlopende nummers ten gehore bracht als Sofia en Martin Garrix.

Het hoogtepunt van de avond was het optreden van het Groot Orkest i.s.m. Jill Helena. Jill is o.a. bekend geworden door The Winner Is en The Voice of Holland. Ze behaalde in 2013 de finale en kreeg een nummer 1 hit met het nummer “Als alle lichten zijn gedoofd”.

Het orkest speelde nummers met Jill Helena waaronder Proud Mary, Valerie en All by Myself. Tussendoor speelde het Groot een aantal eigen nummers zoals Fanfare for the Common man, Innuendo en een medley van allerlei bekende Nederlandse nummers.

Deze variatie in muziekstukken zorgde voor een mooie afwisseling waar het publiek duidelijk van genoot. De setting op de Markt bood een gelegenheid aan om samen (muzikanten en publiek) met elkaar te genieten van een hapje en een drankje dat doorging tot in de late uurtjes.

Zondag stond dan het brunchconcert gepland. Dit was een besloten concert waarbij de gasten door Eet met je Hart, Ons Welzijn en De Zonnebloem uitgenodigd waren. De gasten werden door diverse vrijwilligers thuis opgehaald en naar het Fioretti College gebracht. Hier stonden de gastvrouwen klaar om iedereen een warm welkom te heten en ze naar hun plek te begeleiden.  

Tijdens de muzikale middag werden de gasten voorzien van allerlei lekkere hapjes welke aangeboden werden door Hutten Catering, Sligro, Bakkerij Van Leur en Diepvriesspecialist Veghel.

De Jeugd Slagwerkgroep o.l.v. Stan van Rixtel trapte het brunchconcert af met een mooie uitvoering. Het was voor deze groep hun eerste publieke optreden.

Hierna was TOF o.l.v. Peter Spierings aan de beurt welke oude en moderne muziek ten gehore bracht waaronder Smoke on the Water, Locked Out of Heaven en Alle Kleuren van de Regenboog van K3. Peter mocht hierna ook zijn andere orkest LOF begeleiden met een aantal nummertjes.

Het EigenWijs orkest o.l.v. Remco Spierings sloot het concert af en speelde diverse nummers zoals Celtic Air and Dance, Door de Wind en Rockin’ Rondo.

Het aanwezige publiek genoot duidelijk waarbij een enkeling het woord nam om de vereniging te bedanken voor de lekkere en muzikale middag.

Deze middag had niet tot stand kunnen komen zonder de medewerking van het Fioretti College en Boekhandel Schellen.

Inloopavond LOF

LOF staat voor ‘Laatbloeiers Orkest Frisselstein’.

Heb je altijd al een muziekinstrument willen bespelen? Maar wil je niet meteen vastzitten aan een duur lesjaar? Of ben je bang dat je muziek maken op latere leeftijd niet meer kunt leren? Grijp dan nu je kans: na de zomervakantie start project Laatbloeiers, een ideaal muzikaal opstapje voor volwassenen.  

Afgelopen schooljaar is een enthousiaste 2e groep Laatbloeiers aan de slag gegaan en wederom met succes!

Het goede nieuws is dat we na de zomer van start gaan met een nieuwe groep Laatbloeiers. Tweewekelijks op de dinsdagavond van 19:30 tot 21:00 uur in het Magazijn op de CHV Noordkade

( in de even weken tijdens schoolweken)

De inloopavond is dinsdag 11 juli tussen 18.45 uur tot 19.30 uur, hierna repeteert het huidige LOF en kunnen jullie horen en zien hoe enthousiast deze groep is en wat ze allemaal al geleerd hebben. Kom binnen lopen of vraag informatie aan via opleidingen@frisselstein.nl 

Wij geven uitleg samen met muziekdocent Peter Spierings, houden meteen een instrumenten markt, probeer uit wat je leuk vindt! Hierna kun je een keuze maken welk instrument je wil gaan spelen.

Bij voldoende aanmeldingen is  LOF voortaan iedere 14 dagen op de dinsdagavond van 19:30 tot 21:00 uur (dus in de even weken)

Kom gezellig muziek maken! Wij zitten met alle muzikanten in een fantastisch en bijzonder seizoen, want wij vieren ons 100-jarig jubileumjaar ! Neem alvast een kijkje op onze Facebook of insta pagina, hier zijn al onze leuke activiteiten te zien en horen.

Berdy Maertens-Stoof winnares Maestro 2023

Een Maestro-concert trekt natuurlijk een divers publiek en Muziekvereniging Frisselstein liet zondagmiddag in het Fioretti College  daarom horen wat ze allemaal in huis heeft. En de maestro’s? Die deden het super, met Berdy Maertens-Stoof  als absolute winnaar.

Bij het Maestro Concert  van Frisselstein, een concept gebaseerd op het gelijknamige tv-programma, leiden bekende Veghelaren zonder dirigeerervaring het orkest. Het is een van de hoogtepunten tijdens het 100-jarig bestaan van de vereniging. Vier aspirant-maestro’s zegden spontaan toe:  Burgemeester Van Rooij , Hanneke Ketelaars  van Tennis & Padel De Krekel, Willem Theiner van Theiner ICT en Berdy Maertens-Stoof van Berdy’s Dance-Fit & Health.

Als opening klimmen slagwerkers in een ladder en door die klanken weet je: dit wordt een muzikale middag vol afwisseling. ,,Een Maestro-concert trekt altijd een ander publiek aan”, stelt Jan Nellestijn , de nieuwe dirigent van het Groot orkest. ,,Dan kun je laten zien en horen wat een orkest allemaal kan. Daarom een divers programma van het Marimaba Concerto met solist Michiel Van Vliet , tot Elvis in Concert en Coldplay in Symphony.”

Grote glimlach

Nellestijn en de eerdere dirigenten van het orkest Marc Van Kessel  en Michiel van Vliet beoordelen deze zondagmiddag de maestro’s. Natasja De Groot  stelt ze met een vleug humor op hun gemak en praat het concert aan elkaar. Willem Theiner loot dat hij als eerste op de bok mag. De jury is heel positief over alle optredens. Theiner (met het stuk Bessarabyanke) maakt contact met de muzikanten. De jury ziet, net als het publiek, de grote glimlach op het gezicht van Hanneke Ketelaars (Second Walz). En Kees van Rooij (Copacabana) zet een fantastisch slot neer. Berdy Maertens-Stoof (Florentiner March) brengt knap tot twee keer toe het orkest op gang en er klinkt emotie door.

Zoveel positieve geluiden van de jury, is dirigeren dan zo gemakkelijk? ,,Nee, ze hebben ongelooflijk goede stappen gezet naar vandaag”, stelt Nellestijn. Als hij terugdenkt aan de eerste repetitie met de vier maestro’s komt er een glimlach op zijn gezicht. ,,Wat waren ze enthousiast én gespannen.”

De combinatie van veel jeugd en ouderen vind ik heel leuk. En er is veel te doen bij de vereniging, dat zie ik in mijn omgeving minder

Jan Nellestijn

Na de eerste dirigeerlessen gingen ze op de bok. ,,Meestal gaat de eerste keer wel goed, daarna gaan ze nadenken.” Bij Berdy Maertens viel hem direct op dat ze heel goed de structuren in de muziek herkent. ,,Dat doet ze natuurlijk als danseres ook. Hanneke was erg enthousiast, ook al had ze in het begin wat moeite om de maat te slaan. Kees had zich voor de tweede repetitie goed voorbereid en maakte zijn bewegingen kleiner. Ook Willem had hard gestudeerd en na wat tips stond hij te glunderen. Leuk om te zien.”

Het bevalt Nellestijn (uit Arnhem) bij Frisselstein heel goed. ,,De combinatie van veel jeugd en ouderen vind ik heel leuk. En er is veel te doen bij de vereniging, dat zie ik in mijn omgeving minder.”

Een terechte winnares

Burgemeester Van Rooij geniet dat het publiek zo meeleeft met de maestro’s. Hij wil niet zeggen wie hij verwacht dat er gaat winnen. ,,Maar ik wil het wel opschrijven.” Hij noteerde Berdy. Een terechte winnares en dat vindt het publiek ook. Ze gaat dan nogmaals op de bok. Maertens-Stoof: ,,Ik hoorde nog beter wat er gebeurde en wat aan te geven. Het was wéér een feestje.”

Maestro komt weer naar Veghel

Muziekvereniging Frisselstein houdt op zondag 2 april as de derde editie van het Maestro-concert. Dit concept is gebaseerd op het gelijknamige tv-programma waarbij mensen zonder dirigeerervaring voor een orkest moeten staan en een eigen liedje moeten dirigeren. Een viertal bekende Veghelaren gaan met elkaar de strijd aan om de titel Maestro Meijerijstad 2023. De Maestro’s zijn al bekend gemaakt via de social media kanalen van Muziekvereniging Frisselstein en de pers, te weten Berdy Maertens-Stoof, Hanneke Ketelaars, Willem Theiner en tenslotte Burgemeester Kees van Rooij.

De Maestro’s zullen de komende weken een paar keer met het orkest mee repeteren om de nummers eigen te maken. Ze krijgen voorafgaand aan de repetities tips en uitleg van de dirigent Jan Nellestijn. Het belooft wederom een prachtig concert te worden. Voor de muzikanten zal het een hoogtepunt zijn in een reeks van vele uitvoeringen die tijdens dit bijzondere 100-jarige bestaan van de vereniging zullen plaatsvinden.

De winnaar van de vorige editie, Bram van den Boogaart, zal zijn winnende liedje ook weer ten uitvoering brengen. De Maestro’s worden beoordeeld door de huidige dirigent van het Groot Orkest Jan Nellestijn, (voormalig) dirigent van het Groot Orkest Michiel van Vliet en muzikaal leider in hart en nieren Marc van Kessel.

Het Maestro concert vindt plaats in het Fioretti Collega aan de Muntelaar in Veghel. Het concert start om 14.00 uur. De zaal is open vanaf 13.30 uur.

Kaartjes zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Schellen, Tennis & Padel De Krekel, Bibliotheek Veghel en via het secretariaat@frisselstein.nl

Tim Filippini winnaar concours Frisselstein

Afgelopen zondag 19 maart heeft Muziekvereniging Frisselstein haar jaarlijkse solisten- en ensembleconcours georganiseerd. Leden van de verschillende orkesten lieten weer zien hoeveel talent de vereniging in de gelederen heeft. De jury, bestaande uit dirigenten Jan Nellestijn en Peter Spierings, had dan ook een zware taak om de prijzen te verdelen.

Ze kwamen tot de volgende uitslag:

Solisten:

  1. Ole Polman op saxofoon
  2. Tijn van Nistelrooij op snaredrum en bongo´s
  3. Tycho Polman op trompet

Ensembles:

  1. Jeffrey van Lieshout en Sen Ottevanger op marimba
  2. Saxofoonkwartet orkest Eigen Wijs
  3. Mika Banens en Rhoan Tenda op snaredrums

De aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar Dieke Verkuijlen.

De Pieter van Deursen-wisseltrofee voor de overall winnaar was dit jaar voor Tim Filippini. Zijn prachtig uitgevoerde trompetsolo werd door de jury zeer gewaardeerd. Tim heeft hiermee ook een masterclass verdiend van een professional naar keuze. Een mooie prijs die dit jaar wederom door Sligro ter beschikking is gesteld.

Tim Filippini, de winnaar van de editie 2023

Solisten- en Ensembleconcours 2023

AL DRUK AAN HET OEFENEN VOOR HET SOLISTEN-EN ENSEMBLECONCOURS OP ZONDAG 19 MAART ?

Wiens naam zal worden bijgeschreven op de Pieter van Deursen Wisseltrofee? En wie krijgt de gelegenheid een heuse masterclass te volgen bij een zelfgekozen professional? Op zondag 19 maart staat weer ons jaarlijkse solisten- en ensembleconcours gepland. Dirigenten Jan Nellestijn en Peter Spierings zullen dit keer samen de jury vormen en ieder Frisselstein-lid kan zijn of haar muzikale talenten laten horen. Het is een echte wedstrijd, maar natuurlijk staat het plezier hebben in het muziek maken voor en met elkaar voorop! Iedereen wordt op zijn/haar eigen niveau beoordeeld en krijgt na afloop een juryrapport.

Meedoen kan als solist(e), als duo of met een ensemble.

Via deze link kun je je inschrijven: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfZleEEFAi7thBezI47_vmyXkafrqanEN69oZ43wSCzu3TtIg/viewform

Het concours zal plaatsvinden in Het Magazijn, de optredens starten om 11 uur.

Als je nog vragen hebt stel ze gerust via solistenconcours@frisselstein.nl, of aan Anne Marie Koevoets bij de repetitie van TOF of het Groot Orkest.

Sofie Guldenaar, de winnares van de vorige editie