Michiel van Vliet naar wereldkampioenschap

Dirigent Muziekvereniging Frisselstein geselecteerd voor Wereldkampioenschap dirigeren.

Dirigent Michiel van Vliet neemt in september deel aan het Concours voor jonge dirigenten in Besançon. Honderden dirigenten hadden zich wereldwijd ingeschreven voor de kwalificatierondes van dit befaamde internationale Concours. Michiel van Vliet is door een strenge vakjury, als enige Nederlandse dirigent sinds jaren, als één van de 20 kandidaten geselecteerd voor de hoofdcompetitie. Dit betekent dat de 32-jarige Van Vliet zich bij de twintig beste jonge dirigenten van de wereld mag rekenen.

Kwalificatie
Honderden deelnemers moesten tijdens de kwalificatierondes in april van dit jaar in korte tijd een goede indruk maken met hun uitvoering van de Tweede Symfonie van Beethoven en Le Sacre du Printemps van Stravinsky. Vooral Le Sacre du Printemps is berucht omdat het een  lastig te dirigeren compositie is. De kandidaten van over heel de wereld brachten elk hun eigen interpretatie van deze twee contrasterende muziekstukken voor dezelfde vakjury in vier steden ten gehore; Berlijn, Beijing, Besançon en Montreal.

Over Michiel van Vliet
Michiel van Vliet is een dirigent die van uitdagingen houdt. Hij is ambitieus en zal alles op alles zetten om in september bijzondere en overtuigende uitvoeringen te geven voor de vakjury in Besançon, Frankrijk.

Muziek is van jongs af aan al zijn grote passie. Hij studeerde af aan het conservatorium van Rotterdam als slagwerker en dirigent, beide cum laude. Vervolgens heeft hij zijn kennis en kunde vergroot door wereldwijd de meest prestigieuze masterclasses en stages te volgen op het gebied van dirigeren. Daarnaast volgde hij een opleiding muziekwetenschap en heeft hij verschillende instrumenten leren bespelen (klarinet, fagot, viool, piano, cello en trombone). Twee internationale concoursen voor dirigenten in Hongarije en Engeland heeft hij in het verleden al gewonnen, maar beide hadden niet de faam en het mondiale karakter van het concours in Besançon.

Michiel van Vliet is dirigent van muziekvereniging Frisselstein sinds 2006. Het Opstap en het Groot orkest van de vereniging staan onder zijn leiding. Samen hebben ze de meest prachtige concerten gegeven en ze hopen hier nog een tijd mee door te gaan.

Het Concours zal van 14 tot 20 september 2015 voor de 54e keer gehouden worden tijdens het wereldberoemde klassieke Internationale Muziekfestival van Besançon. Het is een belangrijk evenement in de wereld van de klassieke muziek, met als zeer gewaardeerd onderdeel: het Internationale Concours voor Jonge Dirigenten.