Geslaagd Slagwerkconcert in Mariëndaal

Op zaterdag 3 juli 2010 hebben de slagwerkgroepen voor het eerst in hun geschiedenis een gezamenlijk concert gegeven. Voor een gezellig gevuld Mariëndaal werd duidelijk dat de ontwikkeling van modern slagwerk binnen Frisselstein goed op de rit zit. Het concert was zeer afwisselend voor het publiek en van goed niveau. Tijdens dit concert werd ook mooi zichtbaar hoe slagwerkers zich kunnen ontwikkelen binnen Frisselstein. Beginnend bij Friss-Beatles via Friss-Beat naar het Friss-Beat 2 Beat niveau.

Friss-Beatles beet het spits af met een aantal drumsolos die ze de afgelopen tijd hadden ingestudeerd. De negen jonge slagwerkers die gemiddeld twee tot drie jaar les hebben gehad speelde de nummers met een opvallende gelijk samenspel. Een leuk ritmisch intermezzo met lege pet flessen, zorgde voor de nodige afwisseling. Het optreden werd enthousiast afgesloten met een aantal bekende melodieën op vibrafoon en xylofoon.

Hierna zette Friss-Beat het programma voort. Dat deze slagwerkers een paar jaar extra ervaring was merkbaar in de stevigheid waarmee zij hun drumwerken speelde. Dat er muzikaal talent in deze groep aanwezig is werd duidelijk toen het nummer “Reep chocola werd gespeeld. Dit nummer is gecomponeerd door de groep zelf en bevat een mix van allerlei leuke drumritmes met diverse ritmisch lastige overgangen. Ook Friss-Beat sloot vervolgens hun optreden melodisch af. Met dank aan gast slagwerker Jeffrey van Lieshout die heel goed inviel voor de geblesseerde Stan Baijens.

Het programma voor de pauze werd afgesloten met het drum spektakel van Friss-Beat 2 Beat. Lekker “groovende nummer als Just Groove, Samba drums en Four times werden achter elkaar gespeeld, waardoor een swingend geheel ontstond. Tijdens de drumbattle solos van Koen Verhaegh en Robbert Wellen tussen de verschillende nummers werd meer dan duidelijk wat er aan talent aanwezig in Friss-Beat 2 Beat.

Na de pauze startte een verrassende slagwerkshow van Friss-Beat 2 Beat, waarbij bezemstelen, BoomWhackers werden gebruikt. Ook leuk om te zien waren de nummers Stick Kick en Stick Jokes op kleine trom, waarbij acrobatische capriolen werden uitgehaald met de stokken. Ook het beroemde Japanse werk Codo werd vol verve gespeeld. Het geheel werd beloond met een daverend applaus van het publiek

We kunnen gerust zeggen dat het eerste slagwerkconcert zeker voor herhaling vatbaar is, maar dan natuurlijk in Veghel volgende keer.