De eerste Veghelse Slagwerkmiddag

Op 28 mei 2012 heeft Mik samen met Muziekvereniging Frisselstein de eerste Veghelse Slagwerkmiddag georganiseerd. Tijdens deze middag hebben vier groepen hun repertoire op drumstellen, xylofoon, vibrafoon aan het publiek laten horen. Naast deze reguliere instrumenten werden er ook ritmische nummers gespeeld met PET flessen en basketballen.

Als eerste waren de allerjongsten slagwerkers aan de beurt. Dit ensemble is in september 2011 begonnen en bestaat uit tien slagwerkers die ongeveer één jaar les hebben. Dat samen muziek maken leuk echt is, komt in dit fanatieke ensemble sterk naar voren. Het samenspel was verbluffend goed voor een groep die pas een paar maanden samenspeelt. Het publiek deed enthousiast mee met de nummers als Indianen dans en Boerruh. Ook de melodische nummers We will Rock You en Bro Hymm, werden vol enthousiasme ten gehore gebracht. Hun allereerste concert werd na afloop door het publiek met een staande ovatie beloond. De norm was gezet voor de rest van de middag.

Hierna was de beurt aan de Friss-Beatles. Zij spelen nu bijna twee jaar samen en de slagwerknummers voor deze groep zijn weer een graadje moeilijker. Opzwepende disco ritmes en drumsolos werden vol energie gespeeld. Melodische slagwerknummers als Peter Gunn en Somebody to Love van Queen, werden mooi gespeeld en bescheiden begeleid op drumstel. Het publiek werd nog getrakteerd op een speciale toegift: de PET flessen tango.

Naar mate de middag vorderde ging het er steeds serieuzer aan toe. Friss-Beat was de derde groep die optrad. Hun optreden begon met een drietal drumwerken variërend van Funky, Calypso en stevige Rock. Friss-Beat had speciaal voor deze gelegenheid zelf een nummer gecomponeerd wat op deze middag in première ging. Het optreden werd afgesloten met twee Golden Oldies: Riders on the Storm en Play the Live van Safri Duo.

Als laatste was het de beurt aan Friss-Beat 2 Beat. Deze slagwerkgroep heeft al vele spraakmakende optredens op haar naam staan in binnen- en buitenland. Ook deze middag werd het publiek weer getrakteerd op een allerlei slagwerk capriolen. Eerst werden twee nummers op kleine trom gespeeld waarbij allerlei opmerkelijke stok bewegingen werden gemaakt en zelfs op elkaars trom werd gespeeld. Technisch heel indrukwekkend. Hierna liet Friss-Beat 2 Beat zien dat muziek maken ook sportief kan zijn. Met hun basketballen werd een speciaal voor basketballen gecomponeerd stuk gespeeld. De goed bezochte middag werd afgesloten met een paar drumstel werken waarbij de hoge kwaliteit van drummen aan het publiek werd getoond.

Een gezellige middag die zeker voor herhaling vatbaar is.

Bijzondere dank aan Peter van Horik die alle voorbereidingen voor deze middag heeft getroffen.