1e Maestroconcert groot succes

Vooraf bestempeld als ‘een pittig programma: intensieve stukken om te spelen, een korte repetitieperiode om alles onder de knie te krijgen en dat ook nog met vreemde dirigenten. Jawel, het Maestro-concert van onze muziekvereniging.

Na vanmorgen nog een laatste repetitie te hebben gehad met Michiel voor onze ‘eigen stukken en met de Maestros, was het vanmiddag dan toch echt zover. Tijd om te kijken en te luisteren of de masterclasses die Michiel de afgelopen weken aan de Maestros heeft gegeven, samen met de repetities met het orkest, hun vruchten afgeworpen hebben.

Om de maestros niet meteen in het diepen te gooien, begonnen we samen met Michiel het concert. Daarna waren één voor één de maestros aan de buurt, met voor de afwisseling ook nog stukken met onze vertrouwde dirigent.

Muziekvereniging voorzitter Hans Raaijmakers mocht het spits voor de maestros afbijten, met het nummer “Koning voetbal. Met veel enthousiasme en een grote glimlach bracht Hans het stuk tot een einde, waarbij hij duidelijk voor ogen (oren) had, wanneer hij de bekkens aan wilde geven.

Vervolgens was het de beurt aan Frits van Eerd met “Copacabana, Wilma Bierens met “Grot van de bergkoning (uit “Peer Guynt), Dick van Schie met zijn prinsenlied “De wereld is een gekkenhuis, waarna we na de pauze verder gingen met Jurriaan Banens met “Hongaarse dans nr. 5, Jan van Hoof met de Bambo uit “West side story en tot slot dirigeerde Riny van Rinsum nog “Pomp and circumstance.

De maestros zijn stuk voor stuk duidelijk vooruit gegaan ten opzichte van hun eerste avond met het orkest, maar dat maakte hen niet minder zenuwachtig. Tijdens zon concert gaat het er tenslotte om, dan krijg je (eenmalig) de kans om te laten zien en horen wat je hebt geleerd. Sommige handen trilden in meer of mindere mate tijdens het dirigeren en er waren gespannen/geconcentreerde gezichten te zien bij de maestros, maar ze hebben allemaal een mooie prestatie neergezet. De mensen in de zaal konden precies zien wat er gebeurde, dankzij de camera die in het orkest stond en de maestro filmde tijdens zijn/haar optreden.

Nadat de stemmen geteld waren, bleek dat de zaal en het orkest gekozen hadden voor wildcardwinnaar Jurriaan Banens als “Maestro 2013 van muziekvereniging harmonie Frisstelstein. Volgens dirigent Michiel een terechte winnaar, hoewel hij terecht wel nog benadrukt dat alle maestros het erg goed gedaan hebben.

Al met al een spannende (mid)dag voor orkest, dirigent en maestros, maar zeker ook een middag die voor herhaling vatbaar is in de toekomst.