Slowakije uit haar dak bij FB2B & The Javes

Omdat Bernard Sloots helaas niet mee kon op muziektoernee met Frissbeat 2 Beat naar Slowakije had hij mij gevraagd de honneurs waar te nemen en een verslag te maken met fotos van deze eerste muziekreis van Friss-Beat 2 Beat. Het was voor mij een fantastische ervaring en ik ben blij dat ik het heb mogen mee maken.

De eerste dag gaf Friss-Beat 2 Beat twee concerten op een middelbare school in Humenne (40.000 inwoners). Twee concerten met 400 enthousiaste middelbare scholieren die iedere keer uit hun dak gingen als Friss-Beat 2 Beat het podium opstapte met hun Hollandse klompen.

Dinsdags gaf Friss-Beat 2 Beat twee concerten in de schouwburg van Humenne waar 500 Slowaken, waaronder de burgemeester, genoten van de klompen, bezemstelen, boomwhackers etc. Als afsluiting speelde accordeonorkest The Javes samen met Friss-Beat 2 Beat “Samba de Janeiro waarbij het publiek compleet uit haar dak ging en een toegift wilde.

Op Woensdag gingen we naar de tweede grote stad van Slowakije: Kosice (300.000 inwoners)waar we een concert gaven in het Conservatorium van Kosice. En wel inDE zaal waar drie jaar geleden onze Koningin Beatrix ook naar een concert geluisterd had. Donderdags gingen we naar het stadje waar Andy Warhol geboren was: Medzilaborce (40.000 inwoners) en gaven daar een concert in de concertzaal naast het museum waar 300 bezoekers aanwezig waren.

De laatste dag, vrijdag, gaven we nog een afscheidsconcert in de muziekschool van Humenne als dank voor onze gastgezinnen en de organisatoren aldaar: Jana en Marika. Dat was ook niet meer als normaal, want de gastgezinnen gaven Koen, Robbert, Teun, Stan, Joep en Dion onder andere gemiddeld drie warme maaltijden per dag! De gastgezinnen hadden voor het afscheid wederom gezorgd voor drank en lekker gebak in overvloed. De gastvrijheid die we ervaren hebben was enorm hartverwarmend.

Al met al voor iedereen een fantastische ervaring die niemand had willen missen. Groetjes van de vrouw van Peter: Marita van Horik.