Pauken workshop dankzij Sligro

Solistenconcours 2015, Chantal Bennik (trompet) en Joris Theiner (multi-percussie) hebben het stuk “Macbeth and Macdonwald” van David Jarvis uitgevoerd en met succes! Ze zijn 1e geworden en hebben daarmee de sponsorprijs van 750 euro (van de Sligro) gewonnen. Eerst wilden ze samen deze prijs besteden, echter dat werd vrij lastig en zijn ze dus ieder apart iets gaan zoeken.

Op 15 maart heeft onder andere Joris een workshop paukenvellen vervangen gevolgd. Albert Straten (slagwerker Philharmonie  Zuid Nederland) was langsgekomen om maar liefst 7 paukenvellen te vervangen en uitleg te geven hoe een pauk nu eigenlijk werkt en goed onderhouden moet worden.
We hebben veel geleerd en veel gedaan! De pauken glimmen weer als nooit daarvoor.

Eerst begonnen we met een korte introductie over de pauk. Pauken moeten worden gestemd, net als blaasinstrumenten. Pauken zijn zelfs zo gevoelig dat de hitte van een podiumlamp de stemming al kan veranderen. Daarom moet je meer op je gehoor spelen dan op de wijzers van de pauken die de toonhoogte aangeven.
Bang zijn om het vel aan te draaien of juist los te draaien (om de stemming aan te passen), dat mogen we niet meer zijn aldus Albert. Ook het verschil tussen oude en nieuwe vellen is ons duidelijk (hoorbaar) geworden.
Na deze wijze lessen zijn we aan de slag gegaan om de vellen te verwijderen, de pauken te poetsen en de randen waar het nieuwe vel op komt in te smeren. Dit moest even intrekken, dus was het mooi tijd voor pauze!
Na de pauze zijn we de nieuwe vellen gaan monteren en is elke bout op de millimeter nauwkeurig aangedraaid. Doe je dit verkeerd, dan zullen er teveel boven en ondertonen bijkomen waardoor de mooie volle paukentoon niet hoorbaar is. We hebben dit proberen te doen met het gehoor, en daarna nog gecontroleerd met een vellenspanningsmeter. Gelukkig was er niks mis met ons gehoor!
Nadat alle vellen vervangen waren zijn ze natuurlijk nog even getest. Toen alle pauken door de keuring waren gekomen is de avond in de Afzakkerij afgesloten.