Jumbomuziekfestival, ‘Kring Veghel kan eindelijk groots optreden

Ruim driehonderd jeugdleden doen op zaterdag 3 en zondag 4 april mee aan de Jumbocup. Met als traktatie een optreden van ‘Ome Willem Edwin Rutten. Het is volgens voorzitter Albert van Zutphen van de Kring Veghel voor het eerst dat de muzikanten zon grote accom- modatie ter beschikking hebben. We moesten normaal altijd uitwijken naar een sporthal. Een theater is toch wel even wat anders, vindt hij. De aanstaande Jumbocup, het grootste evenement voor harmoniëen en fanfares in de regio, wordt sowieso wat luxer dan andere jaren. Zo komen er videobeelden in de verschillende zalen van de Blauwe Kei en is het festival gratis toegankelijk voor alle toeschouwers en luisteraars. We hebben er eigenlijk niet eens over nagedacht om entree te vragen, zegt Van Zutphen. We willen het zo laagdrempelig mogelijk maken. Die extraatjes zijn mogelijk door de nieu- we sponsor, de Jumbo Supermarkten, en met de nieuwe opzet wil de organisatie vooral jeugdleden enthousiasmeren

Dansen

De zaterdag is georganiseerd door Sint-Cecilia uit Zijtaart en draait helemaal om dans. Er zijn workshops streetdance, 2-baton en countrydansen. Deze worden nog wel in het dorpshuis en de sporthal in Zijtaart gegeven, van 09.00 tot 16.00 uur. Er doen meiden aan mee van de mini- en majoretten uit Zijtaart. De B-groep van de majoretten werd dit jaar Brabants kampioen en de A-groep zelfs Nederlands kampioen. Ook doet De Wiebert mee. De eredivisiegroep van de Wiebert werd in december Nederlands kampioen van de overkoepelende bonden.

Muziek

De zondag is in handen van de Veghelse harmonie Frisselstein. Tussen 10.00 uur en 17.30 uur worden enkele muziekstukken gezamelijk en in groepen ingestudeerd. Om 15.00 uur haakt Edwin Rutten in voor de generale repetitie. De uiteindelijke uitvoering begint om 16.30 uur. Edwin Rutten is met alleen bekend als ‘Ome Willem maar ook als docent aan diverse Nederlandse conservatoria. Op 16-jarige leeftijd maakte hij al zijn eerste jazzplaten. Aan het muziekprogramma doet harmonie Frisselstein mee met het Toekomstig Orkest Frisselstein (TOF), het opleidingsorkest Opstap en slagwerkgroep Friss-Beat. Ook doen het opleidingsorkest en de jeugdslagwerkgroep van OBK in Erp mee, de drumband en harmonie van Zeelandia uit Zeeland, en het opleidingsorkest en de jeugd slagwerkgroep van Sint-Willibrord uit Heeswijk. Uit Vorstenbosch doet het leerlingenorkest van de Notenkrakers mee en uit Zijtaart komen het opleidingsorkest en de jeugdslagwerkgroep van Sint-Cecilia.