Jubilarissen krijgen nu zelf serenade

Harmonie Frisselstein brengt zondag een serenade aan jubilarissen in de gemeente Veghel. En ook aan drie leden van Frisselstein zelf.

Het was doorzetten, maar nu ben ik al weer zestig jaar lid.Jan van den Heuvel (70) kwam in 1946 via broeder Canditus in aanraking met harmonie Frisselstein uit Veghel. Ook Rein van de Ven (69) is al zestig jaar lid. De twee jubilarissen krijgen zondag een serenade in de Blauwe Kei in de vorm van een afwisselend concert door ‘eigen’ harmonie Frisselstein. Net als bijna dertig andere jubilaris­sen uit de gemeente, jubilerende huwelijksparen en men­sen die een koninklijke onderscheiding kregen.

Erelid
En als je zestig jaar lid bent van de harmonie, dan maak je één en ander mee. Van den Heuvel vertelt over zijn eerste kennis­making met Frisselstein. Er werd gekeken naar de dikte van mijn lippen en toen werd besloten dat het klarinet werd. Daar had ik vrede mee. Het in­strumentarium was volgens hem in erbarmelijke staat. Iedereen zat in hetzelfde schuitje en er vielen veel mensen af. Van den Heuvel speelde later al­lerlei saxen en eindigde acht . jaar geleden op de grote basklarinet. Het erelid is inmiddels gestopt met blazen. Hij was 22 jaar secretaris en in totaal 29 jaar bestuurslid. Van de Ven zat 25 jaar in het bestuur en samen met Van den Heuvel speelde hij bij de Moesmulders, een bigband in Veghel en in het Pareltrio, waarmee ze in 1955 een live-optreden voor de radio hadden. Een hele belevenis, volgens de mannen.

Lekker ‘bloazen’
Van de Ven wilde als kleine knul klarinet spelen, maar kon er met zijn vingers niet bij en begon daarom op de kleinere es-klarinet. Zijn mooiste moment gaat terug naar de tijd met dirigent Anne de Vries, waar hij verschillende keren tenorsolo’s mocht spelen. Ik kan muziek maken niet missen, stelt hij resoluut. En daarom speelt hij tegenwoordig saxofoon in het Veteranenorkest, net als Jacques Franssen die daar de bas bespeelt. Franssen (72) is vijftig jaar lid van de harmonie. Het maakt hem niet uit wat voor muziek er gespeeld wordt. Lekker ‘bloazen’ , lekker muziek maken.

Tijdens het jubileumconcert tre­den behalve de harmonie ook Tof (Toekomst orkest Frisselstein) en de slagwerkers van Frissbeat op.

Zondag in de Blauwe Kei in Veghel. aan­vang 14.00 Uur. Wethouder Pieter van Dieperbeek presenteert de middag. Kaar­ten kosten vijf euro en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Bek. het UITpunt en aan de zaal