Geweldig optreden van Opstap en Friss-Beat

Zondag 30 oktober 2005 half vier, eindelijk was het zover; Friss-Beat en Opstap zijn er klaar voor en Muziek in Beeld gaat beginnen. De afgelopen weken was er keihard gerepeteerd, met onder andere een extra repetitie in de herfstvakantie en op zaterdag 29 oktober voor het Opstap. Ruim voor tienen zitten de muzikanten al kant en klaar te wachten op het begin van de repetitie maar helaas, geen beeld en daar was deze repetitie nou juist voor bedoeld. Achter de schermen werd hard gewerkt om het probleem te vinden maar niets leek te werken. Na ongeveer 20 minuten zijn we toch maar gaan repeteren, dan maar zonder beeld. Bij een dergelijk grote productie moet er blijkbaar iets mis gaan.

Om 12.15 uur is het Opstap klaar met de repetitie, Friss-Beat oefent nog even door maar ook zij zijn even later klaar.

De muzikanten gaan naar huis, de technici zorgen dat het beeld het uiteindelijk toch doet. Een aantal mensen zorgen voor de planken op de standaards waar de lichtjes aan komen. Anderen zorgen voor de aankleding van de zaal en de foyer. Om drie uur zijn de muzikanten weer present, gespannen en vol verwachting. Nog even kijken wat er dadelijk gaat gebeuren op het scherm achter ons en dan kunnen de zaaldeuren open. Het publiek stond al te wachten en de zaal stroomt aardig vol. Een zonder overdrijving uniek concert staat op het punt te beginnen.

Voor het eerst in de geschiedenis verzorgen twee Opleidingsorkesten een volledig theaterprogramma. Voor zover wij weten zelfs voor het eerst in Nederland. Helaas zorgde de grootte van het orkest en het voor het orkest staan van Friss-Beat er voor dat de gordijnen niet dicht kunnen. Het openingsnummer was daarom wat minder als bedoeld maar toch nog steeds spectaculair. In het donker met alleen blacklights spelen met witte stokken en gedirigeerd door Peter van Horik met witte handschoenen was een mooi gezicht. African Wildlive, een nummer van Opstap en Friss-Beat samen was een belevenis om te spelen. Afrikaanse muziek is gemaakt voor slagwerk: geweldig.

Wat zal ik nog meer vertellen over het optreden? Dat Nol en Gijs van Laarhoven zorgden voor de komische noot en daarmee een leuke onderbreking van de muziek; dat Marc van Kessel wederom een fantastisch concert neer weet te zetten, met hulp van Peter van Horik; dat het publiek genoten heeft; dat we een toegift hebben moeten spelen, ondanks dat dit niet de bedoeling was… Nee dat hoef ik allemaal niet te vertellen.

Wat ik nog wel kwijt wil is dat de mensen die een kaartje hadden gekocht gelijk hadden, zij hebben mogen genieten van een geweldig concert dat meer gebracht heeft als dat wat je van twee opleidingsorkesten mag verwachten.

Chapeau, oftewel een dikke pluim voor Friss-Beat en Opstap.