Grandioos concert Jeugd in Markant

Dol muziekspektakel met BZB in Markant

Maandag 10 april 2006 – Uden – BZB zorgde gistermiddag op het Jumbo Jeugd Muziekfestival in theater Markant voor een enorm spektakel.

Maar liefst 265 blazers, ruim 100 slagwerkers en de Volkelse Band zonder Banaan staan deze zondagmiddag in het Udense theater Markant borg voor een gigantisch spektakel tijdens het Jumbo Jeugd Muziekfestival 2006. Het festival waarvan de organisatie in handen is van de Udense harmonie de Eendracht en de jeugdcommissie van de Kring Veghel van Muziekgezelschappen. Een volle zaal in theater Markant deze middag tijdens het Jumbo Jeugd Muziekfestival. Maar liefst 365 jonge muzikanten staan klaar om mee te spelen met de populaire Volkelse Band Zonder Banaan (BZB). Zenuwachtig getik achter de gordijnen. Drie slagwerkgroepen bijten het spits. Voor het laatste nummer schuift BZB-drummer Dick van der Wijst in zijn traditionele kilt, achter zijn drumstel. De honderden stokjes die elkaar in de slotact ritmisch weten te vinden zorgen voor kippenvel. Joelende familieleden beamen dit.
De opkomst van BZB, die als pauzenummer mag fungeren, weet alle aandacht op zich gericht. De zaal, vol vrienden en familieleden van de jonge artiesten, kijkt even verbaasd en wat onwennig naar het Volkelse geweld. De hit Nooit meer nuchter blijkt al meteen genoeg voor de eerste deining in de zaal. Strak in het pak slingeren ze hun klassiekers vol overgave in het publiek. Het Jeneverlied van BZB blijkt ook voor de jongeren lekker. Net als het nummer de Bankzitter. Jongetjes van tien trompetteren vol overgave terwijl ze vanuit hun ooghoeken moeder zoeken in de zaal. Meisjes van vijftien hanteren vooral de klarinet, maar verliezen de idolen van de band geen moment uit het oog.

Stikjaloerse klarinetten en veel koper ondersteunen de BZB-hits op een bijna ontroerende manier. Het publiek trakteert de jeugdige artiesten dan ook terecht op een minutenlange staande ovatie.
Lindy Verbruggen(14) uit Mariahout snelt na haar optreden naar de BZB-leden om een handtekening te bemachtigen. „Het was zó leuk om met BZB te spelen, al mijn vrienden zijn stikjaloers.“ Bram Verhoeven (13) uit Mariaheide houdt zijn trompet nog stevig vast. Glunderend meldt hij: “Ik heb een cd van BZB, dus dit is echt vet.” Spannend? “Nee, ons mam was er ook.” Fred van Dijk, zanger van de Volkelse feestband is ook enthousiast. “Ach wij vinden niet gauw iets te gek, maar dit was toch wel heel bijzonder, daar maken we dan graag tijd voor. Spelen met zoveel muzikanten is natuurlijk geweldig,” is zijn reactie.

tekst: Matthieu Bosch, Brabants Dagblad 10 apr 2006,


foto’s:Johan van Keulen

Home » Grandioos concert Jeugd in Markant » Jumbomuziekfestival 2006

Ron Rutten heeft op verzoek van Band Zonder Banaan ook foto’s gemaakt Klik hier voor zijn reportage(voor de liefhebbers)