Berdy Maertens-Stoof winnares Maestro 2023

Een Maestro-concert trekt natuurlijk een divers publiek en Muziekvereniging Frisselstein liet zondagmiddag in het Fioretti College  daarom horen wat ze allemaal in huis heeft. En de maestro’s? Die deden het super, met Berdy Maertens-Stoof  als absolute winnaar.

Bij het Maestro Concert  van Frisselstein, een concept gebaseerd op het gelijknamige tv-programma, leiden bekende Veghelaren zonder dirigeerervaring het orkest. Het is een van de hoogtepunten tijdens het 100-jarig bestaan van de vereniging. Vier aspirant-maestro’s zegden spontaan toe:  Burgemeester Van Rooij , Hanneke Ketelaars  van Tennis & Padel De Krekel, Willem Theiner van Theiner ICT en Berdy Maertens-Stoof van Berdy’s Dance-Fit & Health.

Als opening klimmen slagwerkers in een ladder en door die klanken weet je: dit wordt een muzikale middag vol afwisseling. ,,Een Maestro-concert trekt altijd een ander publiek aan”, stelt Jan Nellestijn , de nieuwe dirigent van het Groot orkest. ,,Dan kun je laten zien en horen wat een orkest allemaal kan. Daarom een divers programma van het Marimaba Concerto met solist Michiel Van Vliet , tot Elvis in Concert en Coldplay in Symphony.”

Grote glimlach

Nellestijn en de eerdere dirigenten van het orkest Marc Van Kessel  en Michiel van Vliet beoordelen deze zondagmiddag de maestro’s. Natasja De Groot  stelt ze met een vleug humor op hun gemak en praat het concert aan elkaar. Willem Theiner loot dat hij als eerste op de bok mag. De jury is heel positief over alle optredens. Theiner (met het stuk Bessarabyanke) maakt contact met de muzikanten. De jury ziet, net als het publiek, de grote glimlach op het gezicht van Hanneke Ketelaars (Second Walz). En Kees van Rooij (Copacabana) zet een fantastisch slot neer. Berdy Maertens-Stoof (Florentiner March) brengt knap tot twee keer toe het orkest op gang en er klinkt emotie door.

Zoveel positieve geluiden van de jury, is dirigeren dan zo gemakkelijk? ,,Nee, ze hebben ongelooflijk goede stappen gezet naar vandaag”, stelt Nellestijn. Als hij terugdenkt aan de eerste repetitie met de vier maestro’s komt er een glimlach op zijn gezicht. ,,Wat waren ze enthousiast én gespannen.”

De combinatie van veel jeugd en ouderen vind ik heel leuk. En er is veel te doen bij de vereniging, dat zie ik in mijn omgeving minder

Jan Nellestijn

Na de eerste dirigeerlessen gingen ze op de bok. ,,Meestal gaat de eerste keer wel goed, daarna gaan ze nadenken.” Bij Berdy Maertens viel hem direct op dat ze heel goed de structuren in de muziek herkent. ,,Dat doet ze natuurlijk als danseres ook. Hanneke was erg enthousiast, ook al had ze in het begin wat moeite om de maat te slaan. Kees had zich voor de tweede repetitie goed voorbereid en maakte zijn bewegingen kleiner. Ook Willem had hard gestudeerd en na wat tips stond hij te glunderen. Leuk om te zien.”

Het bevalt Nellestijn (uit Arnhem) bij Frisselstein heel goed. ,,De combinatie van veel jeugd en ouderen vind ik heel leuk. En er is veel te doen bij de vereniging, dat zie ik in mijn omgeving minder.”

Een terechte winnares

Burgemeester Van Rooij geniet dat het publiek zo meeleeft met de maestro’s. Hij wil niet zeggen wie hij verwacht dat er gaat winnen. ,,Maar ik wil het wel opschrijven.” Hij noteerde Berdy. Een terechte winnares en dat vindt het publiek ook. Ze gaat dan nogmaals op de bok. Maertens-Stoof: ,,Ik hoorde nog beter wat er gebeurde en wat aan te geven. Het was wéér een feestje.”